Ihonhoito

Perusvoiteet

Perusvoiteet ovat hajusteettomia, ei-allergisoivia voiteita, joita saat vain apteekista. Lääkärin määräyksestä ihotaudin kuten atooppisen ihottuman hoitoon käytettävästä perusvoiteesta on mahdollista saada Kela-korvausta.

Perusvoide pehmentää ihoa ja estää kosteuden haihtumista. Parhaaseen tulokseen päästään, kun voidetta käytetään heti peseytymisen jälkeen. Herkälle ja erittäin kuivalle iholle lotion-tyyppiset perusvoiteet sopivat myös vaihtoehdoksi pesunesteelle.

Perusvoidetta levitetään iholle tarvittaessa useita kertoja päivässä. Jos voide alkaa viikkojen tai kuukausien mittaan ärsyttää ihoa, kannattaa voide vaihtaa toisentyyppiseen.

Omalle ihotyypille sopiva voide löytyy varmimmin kokeilemalla. Apteekista löytyy monen kokoisia pakkauksia, joten voit ensin kokeilla pienemmällä erällä. Perusperiaate on, että kuiva iho vaatii rasvaisemman perusvoiteen. Jos iho tuntuu voiteen käytön jälkeen rasvaiselta, on voidetta yleensä levitetty liikaa.

Herkän ihon pesutuotteet

Kuivasta ihosta kärsivälle tavallisen saippuan käyttö pahentaa oireita. Normaalikin iho voi kuivua esimerkiksi liiallisen pesun ja saippuan käytön seurauksesta, kuivan tai kylmän ilman vaikutuksesta, tai ihossa voi tapahtua muutoksia ikääntymisen myötä. Iho kuivuu, jos sitä suojaava kosteus- ja rasvavaippa vahingoittuu.

Apteekista löydät monia hellävaraisia pesutuotteita eri ihotyypeille. Pesuaineeksi sopii mahdollisimman rasvapitoinen tai kirkas glyserolia sisältävä valmiste. Jos sinulla on erittäin herkkä iho, kannattaa kokeilla kevyttä perusvoidetta tai lotionia pesuaineena.

Hydrokortisonivoide helpottaa kutinaa

  • sopii allergisen kosketusihottuman ja ärsytysihottuman hoitoon
  • ei saa käyttää bakteerien, virusten ja sienten aiheuttamiin ihottumiin
  • ei suositella silmien ympärille, eikä rikkoutuneelle tai haavaiselle iholle
  • käytetään korkeintaan viikon kuureina, aluksi 2-3 kertaa vuorokaudessa, oireiden lieventyessä harvemmin
  • kuurien välillä täytyy pitää taukoja, jotta iho ei ohentuisi, ja tauon on oltava vähintään yhtä pitkä kuin hoitojakson
  • kun hydrokortisonivoiteen käyttö lopetetaan, oireet saattavat tilapäisesti pahentua

Hydrokortisoni vähentää ihon turvotusta, punoitusta, arkuutta, kuumotusta, kipua ja kutinaa. Voiteen säännöllinen käyttö lyhyinä, korkeintaan viikon kuureina lievittää oireita tehokkaimmin. Kuurien välillä iholle levitetään tiheästi perusvoidetta, joka säilyttää ihon kosteuden. Oikea voide valitaan ihottuman mukaan. Vetinen ihottuma tarvitsee vesipitoisen voiteen. Kuivalle ihottumalle käytetään rasvaista voidetta.